2025 02 25 Echo's van het Imperium in het Gallo-Romeins Museum

‘ECHO’S VAN HET IMPERIUM’
IN HET GALLO-ROMEINS MUSEUM

Op 10, 11 en 16 mei organiseert het Gallo-Romeins Museum samen met gerenommeerd fanfareorkest De Werkmanszonen Riemst een wel heel bijzonder concert. Het publiek kan genieten van hedendaagse muziek die geïnspireerd is op gebeurtenissen uit de Romeinse tijd. Live tekenwerk van Gerda Dendooven maakt de ervaring nog intenser. Oudheidkenner Patrick De Rynck zorgt voor duiding.

Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen is een meer dan veertigkoppig orkest van koperblazers, slagwerkers en saxofonisten, voor de gelegenheid aangevuld met zangsoliste Karlijn Noten.

Op vraag van De Werkmanszonen componeerde de Zwitserse componist Ludovic Neurohr een werk over de Romeinse verovering van onze regio. Hij baseerde zich onder meer op fragmenten uit De Bello Gallico. Hierin doet de Romeinse veldheer en politicus Julius Caesar verslag over zijn oorlogen in Gallië. Het Gallo-Romeins Museum ging met Neurohr in gesprek en voorzag hem van aanvullende historische informatie. Die verwerkte hij in de compositie.

Het resultaat is meeslepend: stille en intimistische passages wisselen af met onrustige en opzwepende delen. De uitvoering van Atuatuca – dat is de titel van het nieuwe werk – wordt het hoogtepunt van elk concert. Daarnaast brengt De Werkmanszonen telkens nog een viertal andere muziekstukken. Die refereren eveneens aan de Romeinse tijd.

Tijdens de voorstellingen tekent illustratrice Gerda Dendooven live, op het ritme en de tonen van de muziek. Met haar rake tekeningen zorgt ze voor een nog intensere ervaring.

Voor heldere duiding zorgt oudheidkenner Patrick De Rynck. Hij geeft toelichting bij de historische episodes waarnaar de muziek verwijst. Ook legt hij verrassende verbanden met de actualiteit.

Na afloop van het concert is er gelegenheid om na te praten in het Museumcafé, onder het genot van een drankje. Dat is inbegrepen in de ticketprijs.

Schepen van Toerisme An Christiaens: “Dit unieke project werkt verbindend. De medewerkers van het Gallo-Romeins Museum, de muzikanten van Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen en componist Ludovic Neurohr werkten maandenlang intensief samen rond de wereld van het verre verleden.
Het publiek kan nu genieten van het eindresultaat: emotievolle livemuziek die geïnspireerd is op gebeurtenissen in de Romeinse tijd. Het museum hoopt hiermee weer een nieuwe groep bezoekers aan te trekken.”  


Koninklijke Fanfare De Werkmanszonen werd in 1896 opgericht door arbeiders en groeide uit tot een toonaangevend orkest binnen de regio. Na WO II evolueerde de fanfare tot een onafhankelijke vereniging en behaalde ze nationale en internationale erkenning, met gouden medailles op het Wereldmuziekconcours in Kerkrade. Onder leiding van Yves Wuyts zet het orkest unieke projecten op en brengt het een veelzijdig repertoire, van traditionele fanfaremuziek tot filmmuziek en jazz.

Ludovic Neurohr is een Zwitserse componist en muziekdocent. Zijn composities werden al uitgevoerd door gerenommeerde brassbands, kamerorkesten, harmonieorkesten en solisten. Ludovic Neurohr is een prominent figuur in de hedendaagse blaasmuziek en staat bekend om zijn innovatieve en expressieve composities.

Gerda Dendooven is een Belgische illustrator, schrijver en docent. Ze heeft een indrukwekkend oeuvre opgebouwd zowel als illustrator voor andere auteurs als voor haar eigen werk. Ze heeft een unieke stijl, gekenmerkt door compositie, kleurharmonie en kleurvervreemding. Met verhoudingen en perspectief wordt geen rekening gehouden.


Patrick De Rynck
is classicus en beheert de website www.hic-nunc.be. In 2024 kreeg hij de Oikos Publieksprijs voor de wijze waarop hij de Grieks-Romeinse oudheid tot bij een ruim publiek brengt.

Naar top