Herdenkingssteen Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw krijgt prominente plaats in stadhuis van Tongeren
In de benedenverdieping van het stadhuis van Tongeren krijgt een bijzondere herdenkingssteen voortaan een prominente plaats. De steen eert de leerkrachten en leerlingen van het Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven lieten.
De geschiedenis van de school gaat terug tot 1913, toen de ‘Vrije Ambachtsschool’ werd opgericht. Door de jaren heen groeide de school en dit werd uiteindelijk het Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw, nu deel van de VIIO-scholengemeenschap. Tijdens de oorlogsjaren speelden leerkrachten en leerlingen ongewild een tragische rol in de geschiedenis. Zo kwamen Pierre Simon en Alfons Stouten, twee leerkrachten werktuigkunde in de school, om bij de bombardementen op het station op 10 mei 1940. De jonge student Hubert Valkeners was slechts 14 jaar oud was toen hij stierf bij een bomaanslag op Nieuw-Tongeren in december 1944. Hubert Vandamme ten slotte, was amper 18 jaar toen hij in 1944 door Duitse soldaten gefusilleerd werd. In totaal staan er maar liefst 13 namen op de steen.
Een blijvende herinnering
Met de herplaatsing van de herdenkingssteen wil het stadsbestuur niet alleen hulde brengen aan deze slachtoffers, maar ook toekomstige generaties bewust maken van de offers die gebracht zijn. “Herdenken is niet enkel stilstaan bij het verleden, maar ook een les voor de toekomst. Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend,” zegt Gerard Stassen, schepen van erfgoed. “Door deze steen een centrale plaats in het stadhuis te geven, zorgen we ervoor dat deze verhalen niet verloren gaan.”
Ook burgemeester Jo Feytons onderstreept het belang van deze symbolische herdenking: “Tongeren heeft een rijke geschiedenis, en daar hoort ook de herinnering aan moeilijke periodes bij. Dit eerbetoon is een boodschap van respect en bewustwording voor onze inwoners en bezoekers.”