Frisse en multifunctionele inrichting voor onthaalcentrum De Kevie
Van Knotwilgenspel tot Kevie Kwartet: in Natuur.huis De Kevie kom je vanaf nu al spelend meer te weten over de fauna en flora van het gebied.
In juli 2024, na de voltooiing van het gebouw, begon Studio Kernland met het presenteren van alle informatie over de Kevie op een toegankelijke en aantrekkelijke manier voor bezoekers. Jo Feytons, burgemeester: "De Kevie is de groene long van de stad, veel Tongenaren gaan er sporten of de hond uitlaten. Het is fijn dat ze dankzij deze onthaalpoort ook wat meer leren over de bijzondere fauna en flora. En het is een ideale plaats voor een frisse pint na de wandeling, en voor ontmoeting en verbinding.”
Met de uitbating van deze onthaalplek wil Natuurpunt haar bezoekers niet alleen dichter bij de natuur brengen, maar ook dichter bij elkaar. Het is naast een plek om bij te leren of te verpozen, ook vooral een plek om te verbinden, een plek voor gezelligheid.
Zowel het gebouw als de inrichting werden gefinancierd met steun van de provincie Limburg en Limburg Sterk Merk. "Het is belangrijk dat de groenste provincie van Vlaanderen investeert in haar natuurtoeristische infrastructuur. Wandelaars en fietsers die via het knooppuntennetwerk Limburg gaan verkennen, kunnen hier op zondagen voor of na hun tocht informatie komen inwinnen bij de vrijwilligers over de routes of over het natuurreservaat zelf, naar het toilet gaan en verpozen bij een drankje met zicht op de Jeker. ” zegt Gourverneur-voorzitter van het directiecomité LSM, Jos Lantmeeters.
Doordeweeks zijn er schoolbezoeken en vergaderingen, terwijl er 's avonds workshops, lezingen en andere evenementen plaatsvinden, zoals vernissages en boekpresentaties. Dit brede gebruik van de ruimte bracht de ontwerpers van Studio Kernland ertoe om de inrichting zo multifunctioneel mogelijk te maken. Tegelijkertijd moesten bezoekers informatie kunnen vinden over de fauna en flora in het gebied, en dat in een rustige, gezellige huiskamersfeer. Om de interactie met bezoekers te vergroten, zijn er ook spelletjes ontwikkeld. “Het ‘beheerdersbord’ is een ganzenbord spel dat aangepast is aan het beheer van de vrijwilligers in de Kevie . Op een heel laagdrempelige manier komen leerlingen of andere bezoekers meer te weten over natuurbescherming in de praktijk. Het moet niet altijd té belerend zijn, mensen komen hier ook om te ontspannen,” aldus vrijwilliger Martin Ketelslegers van Natuurpunt.
Wil je meewerken aan dit project, volledig opgezet door een enthousiast team van gedreven vrijwilligers? Neem dan contact op via natuurhuisdekevie@gmail.com.
Meer informatie: https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentra/natuurhuis-de-kevie.
Info: Wim Bosmans – directie Technische Aangelegenheden – 012 80 00 24 – wim.bosmans@tongerenborgloon.be en Liselotte Bollen – Natuurpunt Dienst Beleving – 0493 27 10 82 – liselotte.bollen@natuurpunt.be