Tongeren-Borgloon versterkt inzet op inclusie: ook online toegankelijkheid krijgt stem
Een jaar na de ondertekening van het charter "Naar een toegankelijke gemeente" blijft de stad Tongeren-Borgloon vastberaden werken aan een inclusieve toekomst. Met de invoering van ReadSpeaker op de stedelijke website zet de stad nu ook sterk in op digitale toegankelijkheid. Deze nieuwe functionaliteit laat toe om de inhoud van de website te laten voorlezen, en maakt online informatie toegankelijker voor mensen met visuele beperkingen, leesmoeilijkheden of beperkte digitale vaardigheden.
Tongeren-Borgloon streeft ernaar dat iedereen zich vlot kan verplaatsen en toegang heeft tot informatie en dienstverlening, ongeacht leeftijd, achtergrond of beperking. “Toegankelijkheid gaat niet alleen over drempels op straat, maar ook over digitale drempels”, klinkt het bij de stad. Dankzij de steun van Vlaanderen via de subsidie-oproep Plan Samenleven kreeg Tongeren-Borgloon de kans om hierin extra te investeren.
De stedelijke website werd herwerkt volgens de internationale toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG) en geoptimaliseerd voor gebruik op computer, tablet en smartphone. Met ReadSpeaker wordt nu een extra laag van toegankelijkheid toegevoegd: met één klik kan de inhoud op elke webpagina worden voorgelezen. Gebruikers kunnen de stem, het voorleestempo en de taal naar wens aanpassen.
“Met deze nieuwe stap maken we onze digitale communicatie inclusiever dan ooit. Iedereen heeft recht op duidelijke, toegankelijke informatie – ook wie minder vlot leest of kijkt. Dat we nu ook digitaal sterker inzetten met ReadSpeaker is een volgende stap in een groter traject. Toegankelijkheid begint bij luisteren naar mensen, en eindigt nooit bij één oplossing. Inclusie realiseren we alleen als we samenwerken over beleidsdomeinen heen – van communicatie tot openbare ruimte. Dit is teamwork, gedragen door de hele organisatie.” zegt Steve Hoste, schepen van Sociale Zaken
De website is slechts één van de initiatieven die in het verlengde liggen van het charter dat Tongeren-Borgloon in 2024 ondertekende samen met Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid. In 2025 zet de stad volop in op sensibilisering en participatie met onder meer:
Toegankelijkheidswandelingen in de binnenstad samen met ervaringsdeskundigen en stadsdiensten, een trefdag toegankelijkheid in september - speciaal voor het personeel van de stad en een inclusieve buitenspeeldag waar kinderen met en zonder beperking samen kunnen spelen.
Deze initiatieven vloeien voort uit de participatieve workshops met adviesraden en stadsdiensten, waarin knelpunten werden benoemd en acties vorm kregen.
“Een toegankelijke stad is een sterke stad. Toegankelijkheid raakt aan alle beleidsdomeinen: mobiliteit, communicatie, vrije tijd, onderwijs, dienstverlening... Daarom maken we er werk van met de hele ploeg. Het is essentieel dat we toegankelijkheid niet ad hoc benaderen, maar duurzaam verankeren in ons beleid en onze organisatie. Met concrete projecten – van inclusieve speelmomenten tot opleidingen voor personeel – tonen we dat inclusie voor ons geen loze belofte is, maar een fundamentele waarde in ons bestuur.” Besluit Jo Feytons, burgemeester van Tongeren-Borgloon