Wat verandert er voor je bouw/verbouwplannen vanaf 2024

Een woning aankopen en de daaraan gelinkte verplichtingen vanaf 2024.

Wat verandert er als u een woning wilt kopen?

Gouden regel : calculeer bij jouw aankoop- een renovatiebudget in en tracht dit, althans gedeeltelijk, in mindering van de vraagpriis te brengen.
Maak een correcte inschatting van de renovatiekosten om een financiële kater te vermijden! Voor een grondige renovatie van een rijwoning calculeert men best 200 000 euro in (bron : De Tijd 14/11/23)

Kosten hypothecaire lening

De kost voor het afsluiten van een hypothecaire lening wordt beperkt tot max. 350 euro en voor een herfinanciering tot 175 euro.

Elektriciteit wordt duurder

De investeringskosten nodig om de elektrische wave te implementeren worden doorgerekend aan de consument via de transmissiekosten.

Reken op 40 euro per jaar meer met een sterke stijging na 2025.

Stookolie/gas

Vanaf 2025 zal er in nieuwbouwwoningen geen aardgasaansluiting meer mogelijk zijn.

Renovatieverplichting

Indien je vanaf 2024 een 'goedkope' maar energieverslindende woning wil komen, moet je rekening houden dat je de woning binnen de vijf jaar moet renoveren.
 
Een woning met een energielabel EPC-score E of F ga je, binnen de vijf jaar, moeten renoveren tot minstens een energielabel EPC-score D.

Bij de intentie tot aankoop ben je dus best goed voorbereid aangezien de renovatieverplichting ook een boeteclausule bevat en de spreuk: bij verbouwing weet men waar men begint, maar niet waar men eindigt: draagt een noemenswaardig kostenplaatje

  • vraag een architect mee bij de bezichtiging : hun kennis kost wel geld maar zal u veel leed achteraf besparen : zij kunnen dadelijk een reële inschatting maken van de nodige renovatie 'verplichtingen' 
  • vraag inzage of kopie van de nodige attesten d.w.z. asbestattest, EPC-attest ...
  • is er vocht aanwezig? 
  • bij noodzakelijke zware renovatie:
  1. doe het dan volledig tot EPC A en dus duurzaam toekomst gericht 
  2. denk aan de bestaande renovatielening en de registratiebelasting van één i.p.v. drie procent en de korting op de roerende voorheffing wanneer u doorgedreven renoveert
  3. de nog steeds bestaande premies (o.a. EPC labelpremie)

Sloop- en heropbouw

De BTW voor sloop-en heropbouw blijft op 6 procent voor natuurlijke personen bij aankoop van hun 'eerste' huis van < 200 m² oppervlakte. Voorwaarde is wel dat men er zelf voor minstens vijf jaar in woont.

Registratierechten 

Vanaf 1/1/2024 vervallen de meeneemrechten en betaalt men drie procent registratierechten 

De woonbonus voor een tweede verblijf vervalt.

Huurprijs

De huurprijzen voor woningen met een slecht EPC mogen weer geïndexeerd worden.

EPC 

Voor alle appartementen, kleine en grote complexen is een EPC-attest voor de gemeenschappelijke delen verplicht! Vermijd boetes tot 5 000 euro! 

Naar top