Is je kind geboren in Tongeren? Alvast een welgemeende proficiat! Maak een afspraak om de geboorte aan te geven of doe dit online.
Hoe doe je de aangifte?
- Optie 1: Administratief centrum
Maak een afspraak en kom langs bij de dienst burgerlijke stand.
Maak een afspraak (AC Praetorium)
Maak een afspraak (AC Kanunnikenhuis)
- Optie 2: AZ Vesalius
Op maandag- en donderdagvoormiddag kunnen ouders van 10.00 tot 12.00 uur daar de geboorteaangifte van hun kind in orde brengen. Enkel wie in het ziekenhuis verblijft, kan online een afspraak vastleggen en op het besproken tijdstip naar het geboorteloket op de kraamafdeling gaan om de geboorte officieel aan te geven.
Maak een afspraak (AZ Vesalius)
- Optie 3: Online
Dit online formulier gebruikt je persoonsgegevens, je moet je dus eerst identificeren (bv. via itsme of met een kaartlezer via je identiteits- of verblijfskaart). Opgelet: Als je digitale aangifte onvolledig is of als we nog vragen hebben om je aangifte te voltooien dien je alsnog op afspraak langs te komen bij de dienst burgerlijke stand.
Inhoud
Waar gaat het over?
Elk kind geboren in Tongeren moet verplicht geregistreerd worden bij de dienst burgerzaken.
Doe je aangifte van geboorte in Tongeren ten laatste 15 dagen na de bevalling bij de dienst burgerlijke stand. De dag van de geboorte is niet inbegrepen, maar zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen wel. Is de 15de dag een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag, dan heb je tijd tot de eerstvolgende werkdag om de aangifte te doen.
Voorwaarden
- Het kind is geboren in Tongeren.
- De aangifte gebeurt door de moeder, de vader/meemoeder of beiden samen. De vader of meemoeder kan het kind enkel aangeven:
- als hij of zij gehuwd is met de moeder
- als hij of zij voor de geboorte het kind erkend heeft. Is dat nog niet gebeurd, dan kan dat ook nog tijdens de aangifte. In dat geval moeten de moeder en de vader of meemoeder samen aanwezig zijn.
Wat meebrengen
- De identiteitskaart van iedereen die de aangifte mee komt doen.
- Het geboorteattest van de arts of vroedvrouw.
- Paspoort afgeleverd in het buitenland van de niet-Belgische echtgenoot of echtgenote.
Ben je gehuwd, dan kunnen we je pasgeboren kind inschrijven in je huwelijksboekje.
Heb je je huwelijk in het buitenland nog niet laten registreren? Ga vóór de geboorte van je kind naar de dienst burgerlijke stand om dat in orde te brengen. Dit kan enkel na afspraak.
Heb je je kind vóór de geboorte laten erkennen in het buitenland? Breng dan de erkenningsakte mee. Zorg indien nodig voor een apostille of legalisatie en een vertaling.
Kostprijs
De aangifte is gratis.
Na de geboorteaangifte krijg je een attest mee voor de inschrijving van je kind bij het ziekenfonds en een attest voor inenting tegen poliomyelitis. De stad Tongeren maakt ook een officieel document op: de geboorteakte. In Tongeren worden geen geboortepremies uitgereikt.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er wanneer ik te laat ben met de geboorteaangifte?
Na 15 dagen wordt de geboorteaangifte automatisch opgenomen door de dienst burgerlijke stand op basis van de gegevens die door het ziekenhuis of de vroedvrouw voorzien werden. Je kunt hier wel nog een boete voor krijgen.
Wat is meemoederschap?
Wanneer een gehuwd lesbisch koppel een kind krijgt, dan zijn beide moeders juridisch ouder van het kind. Bij niet-gehuwde lesbische koppels kan de meemoeder het kind erkennen.
De meemoeder moet de Belgische, Deense, Maltese, Nederlandse, Spaanse of Britse nationaliteit hebben. Dat zijn landen die een vergelijkbare wetgeving hebben. Is dat niet zo, dan moet de meemoeder het kind adopteren om een juridische band van meemoederschap te verkrijgen.