Men snoeit in de nog bestaande subsidies voor zonnepanelen maar
tegelijkertijd verlengt de verhoogde renovatiesteun voor de middenklasse via de MijnVerbouwPremie met een jaar en maakt men de bestaande Vlaamse premie voor sloop- en heropbouw structureel.
Omdat zonnepanelen anno 2023 rendabel zijn zonder overheidssteun, schrapt men vanaf 1 januari 2024 de subsidies voor zonnepanelen voor bedrijven én burgers.
Vlaanderen ging de laatste 12 maanden bovendien van 4.497 MW naar 5.534 MW aan zonnepanelen, een stijging van 1.037 MW of +23%. Ze behoort daarmee tot de Europese top.
Renovatiebeleid op volle toeren
De verhoogde steunpercentages van de MijnVerbouw
Renovatiepremies worden verlengd met één jaar tot en met 31 december 2024.
Het gaat om de steun voor dak- en buitenmuurisolatie, werken aan vloeren, ramen en deuren, elektriciteit en sanitair, , enzovoort.
Normaliter zouden de verhoogde steunpercentages ophouden op 1 januari 2024, maar dat zal dus niet het geval zijn.
“De beste structurele investering in een lagere energiefactuur is en blijft renoveren en isoleren”.
Ook de verhoogde steun voor asbestverwijdering in combinatie met isoleren of het leggen van zonnepanelen, wordt verlengd. Ook die maatregel liep normaal af op 1 januari 2024.
Sloop- en heropbouw
Ook de Vlaamse premie voor sloop- en heropbouw van 10.000 euro wordt verlengd en zelfs structureel verankerd voor de komende jaren. De premie is complementair aan het verlaagde federale BTW-tarief, waarvan de toekomst op dit moment nog onduidelijkheid is.
Klimaatadaptatie Droogteproblemen en overstromingsrisico’s zijn in Vlaanderen de meest zichtbare gevolgen van de klimaatverandering die we vandaag al merken. Die extreme weersomstandigheden zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Sinds drie jaar biedt de Blue Deal, die de Vlaamse Regering op aangeven van Demir in het leven riep, daar een antwoord op. Met haar klimaatadaptieplan wil de Vlaamse regering de klimaatverandering integraal en structureel het hoofd bieden.
“Goed klimaatbeleid is niet enkel een zaak van CO2-uitstoot verminderen, maar bovenal van klimaatdaptatie en onze mensen beschermen tegen de gevolgen die we -hoe dan ook- zullen ervaren. Vlaanderen blijft dan ook via de Blue Deal en haar klimaatadaptatieplan investeren in broodnodige ingrepen. "