Participatie als burger

Naast het vragen van informatie, ideeën en advies, is er ook mogelijkheid tot participatie die vertrekt vanuit de burger zelf. Er worden een aantal mogelijkheden voorzien om als burger te participeren. 

Elke burger kan informatie opzoeken via de kanalen aangeboden door het lokaal bestuur. Zowel de gemeenteraad, OCMW-raad als de gemeenteraadscommissies zijn openbaar, tenzij dit anders wordt bepaald. Het is mogelijk om aanwezig te zijn op deze zittingen. De zittingen van gemeente- en OCMW-raad zijn te volgen via livestream en zijn tevens achteraf raadpleegbaar op de website.

Iedere burger heeft het recht om het lokaal bestuur te vragen om inzage, uitleg of een afschrift van bestuursdocumenten. Inzage van het document is gratis, maar een afschrift is verkrijgbaar tegen betaling. De aanvraag moet betrekking hebben op bestaande documenten. Een document dat niet af is of onvolledig is, kan niet worden ingekeken.

Melding, klacht of suggestie

Ben je ontevreden over hoe er wordt omgegaan met je melding of over de aangeboden dienstverlening, dan kan je een klacht indienen.
Een klacht is een manifeste uiting waarbij een ontevreden burger bij de lokale overheid klaagt over een door de lokale overheid al dan niet verrichte handeling of prestatie.

Dit kan betrekking hebben op:

  • een foutief verrichten van een handeling of prestatie
  • het afwijken van de vastgelegde of gebruikelijke werkwijze of regelgeving
  • het onvriendelijk of onbeleefd verrichten van een handeling
  • het niet of laattijdig uitvoeren van een handeling of prestatie

Dien hier je vraag, klacht of suggestie in

Een verzoekschrift

Dit is een verzoek om iets te doen of iets te laten. Iedere inwoner mag een schriftelijke vraag indienen over een bepaald beleidsonderwerp, dat tot de bevoegdheid behoort van gemeente of OCMW. Het gaat hier niet om vragen of meldingen die de diensten kunnen beantwoorden, maar specifiek over beleidsmatige beslissingen, keuzes of suggesties. Uit de tekst van het verzoekschrift moet het verzoek duidelijk omschreven worden. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk. 

Dien hier je verzoekschrift in

Download hier het schriftelijk verzoekschrift

Nog andere participatiemogelijkheden:

Vragenhalfuurtje gemeenteraad

volksraadpleging

Het stadsbestuur kan op elk moment gedurende de legislatuur andere initiatieven nemen om de participatie van bewoners en verenigingen te bevorderen. Dit kan eventueel door middel van:

  • een algemene enquête
  • informatievergaderingen
  • inspraakvergaderingen
  • gespreks-of thematafels
  • tijdelijke participatietrajecten
  • tijdelijke wijkplatformen
  • een te ontwikkelen participatieplatform.
Naar top