Je bent subsidiair beschermde in België en wil reizen
Als je subsidiair beschermde bent, mag je naar het buitenland reizen. Je hebt wel een geldige elektronische verblijfskaart en een reisdocument nodig.
Je kunt een paspoort aanvragen bij de ambassade van je land van herkomst in België. Als je geen paspoort hebt en je kunt er geen krijgen bij je ambassade, kun je een reisdocument voor vreemdelingen aanvragen bij de gemeente van je verblijfplaats. Dit reisdocument wordt ook wel 'rood paspoort' genoemd.
Met je geldige elektronische verblijfskaart en een reisdocument kun je zonder visum reizen binnen de Schengenzone. Als je naar andere landen wil reizen, kun je zich bij de ambassades van de landen waar je naartoe wil reizen, informeren over de vereiste visa.
Je verlaat België voor minder dan 3 maanden
Kijk na of je verblijfskaart nog geldig is. Als je verblijfskaart tijdens je afwezigheid niet
meer geldig is, kun je een vervroegde vernieuwing van je verblijfskaart aanvragen. Het is belangrijk om deze vervroegde vernieuwing op tijd aan te vragen.
Risico in geval van terugkeer naar uw land van herkomst
Als je naar je land van herkomst reist, kun je je status van subsidiair beschermde verliezen.
Er worden dan vragen gesteld bij de situatie in je land van herkomst of bij je verklaringen
die het toekennen van deze bescherming mogelijk hebben gemaakt.
Lang verblijf in het buitenland en terugkeer naar België
Ga je voor langer dan 3 maanden naar het buitenland, dan heb je een recht op terugkeer naar België voor een periode van 1 jaar na vertrek.
In dit geval moet je voor je vertrek persoonlijk bij de gemeente melden dat je België zal verlaten en zal terugkeren, je krijgt dan een attest van vertrek (bijlage 18). Als dat nodig is, vraag je vroegtijdig de vernieuwing van je verblijfskaart aan.
Na je terugkeer in België meld je je binnen de 15 dagen aan bij de gemeente, met je geldige verblijfskaart en het attest van vertrek.
Hoe vraag je een reisdocument voor vreemdelingen aan?
U kunt het ‘rood paspoort’ aanvragen bij je gemeente. Als inwoner van tongeren kun je hiervoor terecht bij de dienst burgerzaken.
Je identiteit moet vaststaan. Dit wil zeggen dat er op je verblijfskaart bij je naam géén ‘decl.’ vermeld mag staan.
Als subsidiair beschermde moet je eerst een schriftelijk akkoord krijgen van de FOD Buitenlandse Zaken voordat je je aanvraag kunt doen bij de gemeente.
Je mailt je aanvraag naar paspoort@diplobel.fed.be met in het onderwerp de
vermelding “aanvraag reisdocument voor vreemdelingen”, of per brief naar FOD Buitenlandse Zaken, dienst reis- en identiteitsdocumenten, Karmelietenstaat 15, 1000 Brussel.
Je vermeldt in je aanvraag je voornaam en familienaam, geboorteplaats en nationaliteit, en dat je subsidiair beschermde bent.
Je legt een attest voor dat aantoont dat je je onmogelijk tot de overheid van je land kunt
richten om een paspoort te verkrijgen. Je vraagt dit attest aan bij het Commissariaat- generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen. Dit attest mag maximaal 1 maand oud zijn op het ogenblik van de aanvraag.
Als vluchteling erkend door een ander land, Tibetaan of een persoon van Palestijnse
oorsprong heb je dit attest niet nodig.
Het onderzoek van een aanvraag door Buitenlandse Zaken kan 6 weken duren.
Is de beslissing positief, dan ontvangt je gemeente hiervan een kopie en moet je binnen de 2 weken naar het de dienst burgerzaken gaan om het reisdocument te laten opmaken.
Elke aanvrager, ook een minderjarige, moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
NB: Somaliërs kunnen een Somalisch paspoort verkrijgen bij de Somalische ambassade in Brussel. Somaliërs kunnen daarom geen Belgisch reisdocument voor vreemdelingen meer aanvragen. Somalische paspoorten worden aanvaard voor verblijf in België en reizen binnen het Schengengebied. Het is wel nog niet toegelaten van buiten het Schengengebied het Schengengebied in te reizen langs een Belgische lucht-(of zee)haven.
Somaliërs die erkend zijn als vluchteling of waarvan het CGVS bevestigt dat ze als subsidiair
beschermde geen Somalisch paspoort kunnen krijgen, komen wel in aanmerking voor een Belgisch reisdocument.
Méér informatie
Als je je tijdelijke afwezigheid wil melden of je verblijfskaart vroegtijdig wil verlengen, kan dat na afspraak bij de dienst burgerzaken.